Sobre “Paterson” del Jarmusch

Si hi ha res que confirmi la monotonia d’un món podrit i en decadència és que la seva poesia (i la naturalesa de la poesia) no es qüestionin, igual com tampoc es qüestiona la naturalesa d’un capitalisme que a Paterson és fals (per limitat i solipsista, i si Jarmusch ho té pensat com una utopia, és encara més aterrador) i que per tant els conflictes amb la pròpia identitat, les necessitats i el pas del temps queden relegats a un segon pla molt llunyà. Llavors em pregunto: de qui està parlant Jarmusch? De què està parlant? Què és aquesta poesia? No entenc el seu concepte de poesia, però llavors no sé si sóc jo que no vull/puc entendre’l o que la seva idea de poesia em sembla molt pobre.

Penso el mateix de moltes ressenyes i lectures que he llegit: es queden amb què la vida és bona i l’art és bonic. I no n’hi ha prou.

William Carlos Williams sí que es preguntava per la naturalesa de la poesia, sí que es preguntava per la naturalesa d’Amèrica, sí que es preguntava per la pròpia identitat. Tinc la sensació de què donava les coses menys per sabudes que Jarmusch; quan escrivia les estava buscant. Diguem, aleshores, que puc captar amb més facilitat l’arrel i la naturalesa del seu dubte.

Llavors em pregunto per quina mena de relació poden tenir o haver tingut Williams i Jarmusch amb els seus presents respectius, i quin és el present que em presenta Jarmusch que em sembla tan carrincló, limitat i perniciós (si això no és conservadurisme, no sé què ho pot ser – em sembla molt en la linea de la també monocroma “Julieta” d’Almodòvar). I si no és present? I si és passat? I si és futur? I si és una hipòtesi? Potser sóc jo que no dubto prou. Potser havia de dubtar més a l’hora de veure la pel·lícula.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s